Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het uiteindelijke rendement van zonnepanelen kan geïnterpreteerd worden op meerdere manieren. Ten eerst is het rendement het vermogen van een zonnepaneel om een bepaalde hoeveelheid zonlicht om te zetten in zonne-energie. Daarnaast kan er met het rendement van zonnepanelen bedoeld worden wat de zonnepanelen opbrengst is (financieel gezien). Het rendement van zonnepanelen hang af van een behoorlijk aantal factoren. We vertellen u hier graag meer over.

Factoren die het rendement van de zonnepanelen beïnvloeden

Om het hoogste rendement van zonnepanelen te realiseren, dient u rekening te houden met onderstaande factoren die het rendement van de zonnepanelen beïnvloeden:

 • het aantal zonuren (hoeveelheid zon) op uw locatie;
 • het soort zonnepaneel;
 • de plaatsing en de hellingshoek van het paneel;
  Rendement Zonnepanelen

  Tabel van Hespul

 • de zoninstraling;
 • de buitentemperatuur en weersomstandigheden;
 • de leeftijd van de zonnepanelen;
 • het onderhoud van de zonnepanelen (vuil);
 • de omvormer.

Hoeveel zonlicht kan een paneel omzetten in zonne-energie?

Hoeveel zonlicht een zonnepaneel omzet in zonne-energie verschilt natuurlijk per zonnepaneel: het ene paneel heeft een hoger rendement dan het andere zonnepaneel. Daarnaast levert een grote installatie een hoger rendement dan een kleine installatie. Ook komt hierbij kijken of de zonnepaneel wordt geplaatst op een dak die gericht is op het zuiden,  noorden, oost of west.

Zonnepanelen bestaan in verschillende soorten en elk soort levert weer een ander rendement op. Er bestaan bijvoorbeeld polykristallijne zonnepanelen, monokristallijne zonnepanelen en dunne film zonnepanelen. Het rendement van monokristallijne zonnepanelen is normaal gesproken hoger dan polykristallijne zonnepanelen en dunne film zonnepanelen.

Zonnepanelen hebben tegenwoordig een levensduur van minstens 25 jaar. De eerste 10 jaar leveren de zonnepanelen over het algemeen het hoogste rendement. Na 25 jaar zal de zonnepaneel nog zo’n 80% opleveren ten opzichte van het oorspronkelijke rendement.

Vuil kan een negatief effect hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Het meeste vuil wordt automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld tijdens een regenbui, maar toch kan er altijd iets achterblijven. Zorg er daarom voor dat u 1 à 2 keer per jaar uw zonnepanelen controleert op vuil en, indien nodig, reinigt. Een goed moment om uw zonnepanelen schoon te maken is aan het begin van het voorjaar. Dan kunt u met schone zonnepanelen de zonnige periode in.

Rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen berekenen gaat middels de volgende formule: Totale vermogen in Wattpiek (Wp) x Instralingsfactor = rendement.

Heeft u in indicatie van wat uw gemiddelde jaarverbruik is? Dan kunt u hier eenvoudig het rendement van uw zonnepanelen berekenen.

Uw opbrengst berekenen

De opbrengst van zonnepanelen kan u helpen bij het berekenen van het rendement wat u gaat maken op uw investering in zonnepanelen.  De opbrengst van zonnepanelen kunt u berekenen als u de volgende gegevens bij de hand heeft:

 • aantal zonnepanelen;
 • vermogen van de zonnepanelen in Wp (Wattpiek);
 • opbrengst zonnepanelen in kWh (kiloWattuur);
 • huidige stroomprijs per kWh.

Voorbeeldberekening opbrengst zonnepanelen berekenen

 • aantal zonnepanelen: 22;
 • vermogen van de zonnepanelen: 5.500 Wp (250 Wp per paneel);
 • opbrengst zonnepanelen in kWh: 4.675 (aantal Wp vermenigvuldigd met 0,85);
 • huidige stroomprijs per kWh: € 0,23.

Hierboven ziet u dat u met 22 zonnepanelen van elk 250 Wp een opbrengst kunt behalen van 4.675 kWh per jaar. De huidige stroomprijs ligt op € 0,23 per kWh. Dit betekent dat u jaarlijks wel € 1.075 kunt besparen op uw energierekening en dat de zonnepanelen hiermee makkelijk binnen 10 jaar zijn terugverdiend. Daarna levert de investering op zonnepanelen u dus jaarlijks gemiddeld  € 1.075 op, voor minimaal nog 15 tot maximaal nog 30 jaar lang.

Dankzij de lange levensduur van zonnepanelen, gemiddeld 25 tot 40 jaar, zijn ze  een aantrekkelijke investering. Sterker nog; het staat gelijk met rentepercentages die momenteel bij lange na niet bij de banken aangeboden worden.

Meer weten over het rendement van zonnepanelen?

Wilt u meer weten over het rendement van zonnepanelen en met welke factoren u rekening dient te houden die het rendement van de zonnepanelen beïnvloeden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij beantwoorden met alle plezier uw vragen!

Meer weten?

Jaap-vd-Sande Onze adviseurs zijn u met plezier van dienst!