Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Het is erg belangrijk dat uw zonnepanelen goed aangesloten worden op uw meterkast. Indien de zonnepanelen niet goed worden aangesloten op de meterkast, leveren de zonnepanelen niet datgene op wat u van te voren had verwacht qua opbrengst en rendement. Daarnaast kan er kortsluiting ontstaan wanneer de zonnepanelen niet goed worden aangesloten op de meterkast, ook geen pretje natuurlijk.

De zonnepanelen zijn geplaatst, wat nu?

Nadat de zonnepanelen zijn geplaatst op het dak raden we u aan om de omvormer op een aparte groep in uw meterkast aan te laten sluiten, veiligheidshalve. Een omvormer waar te veel stroom door heen gaat kan namelijk leiden tot gevaarlijke situaties of zelfs tot brand. Daarnaast moet volgens de Nederlandse wet elke omvormer die groter is dan 600 watt op een aparte groep worden aangesloten.

Hoe lever ik stroom terug aan het net?

De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom voor het net. Voor het terug leveren van de stroom aan het net maakt het niet uit of u gebruik maakt van een klassieke stoppenkast of een stoppenkast waarbij gebruik wordt gemaakt van normale schakelaars. De stroom die het systeem opwekt, verbruikt u direct met alle apparaten die aan staan in het huis. Indien u meer stroom heeft opgewekt dan dat u op dat moment verbruikt, dan gaat de zonnepanelen meter deze ‘extra’ opgewekte stroom terug leveren aan het net.

De ‘extra’ opgewekte stroom kan gezien worden als een overschot. U levert dit overschot terug aan uw energiebedrijf (het net) en het energiebedrijf kan vervolgens dit overschot bijvoorbeeld weer verdelen over de wijk waar u woont. Ondertussen loopt uw meter achteruit en zodra u uw jaarlijkse energieverbruik doorgeeft zal dit een stuk lager zijn dankzij de inzet van uw zonnepanelen. Over de terug geleverde energie krijgt u van uw energiebedrijf een terugleververgoeding.

Meer weten? Bekijk hier dan eens onze video uitleg

Wat is de beste plaats voor de omvormer?

Waar de omvormer het beste kan worden geplaatst hangt af van een aantal zaken:

  • Voor optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%.
  • De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter.
  • Kies bij voorkeur een praktische plaats die goed bereikbaar is voor bijvoorbeeld onderhoud en het leven van de gegevens op de display.
  • Omvormers kunnen geluid maken (bijvoorbeeld tijdens het opstarten). Daarom raden we u aan om de omvormer niet te plaatsen op locaties waar geluid als vervelend wordt ervaren.

Welke type meters zijn geschikt voor zonnepanelen?

In Nederland zijn er verschillende soorten zonnepanelen meters voor in stoppenkast beschikbaar om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen. Zo zie je hoeveel stroom je terug levert aan het stroomnet. Hieronder treft u de meeste voorkomende zonnepanelen meters aan:

  • Ferrarismeter

Dit is de meeste gebruikte zonnepanelen meter in Nederland. Leveren de zonnepanelen meer stroom dan dat u verbruikt? Dan draait dit knap stukje techniek uw meter automatisch terug. Wanneer de zonnepanelen zijn geplaatst, het zonnetje schijnt en u niet energie slurpende apparatuur aan heeft staan (zoals de stofzuiger of wasmachine) dient u te controleren of de meter terugdraait. Als je dit waarneemt, werkt alles naar behoren.

  • Analoge meter zonder draaischijf

De analoge meter zonder draaischijf is ongeschikt om te salderen of terug levering te registreren. Heeft u deze in uw meterkast staan, overweeg dan om deze te vervangen als u zonnepanelen plaatst.

  • Digitale meter zonder terug levering

Ook deze zonnepanelen meter raden wij af aangezien deze meter niet geschikt is voor zonnepanelen, de meter registreert namelijk niet de terug levering voor de netbeheerder.

  • Digitale meter met terug levering

Deze zonnepanelen meter registreert hoeveel er aan het net kan worden terug geleverd. Wij beschouwen deze meter als zeer geschikt!

  • Slimme meter

De overheid rolt de slimme meters op vrijwillige basis uit dus u kunt deze aangeboden krijgen door uw netbeheerder. Heeft u een Ferrarismeter in uw meterkast hangen en krijgt u een slimme meter aangeboden? Wij adviseren dan om de Ferrarismeter te laten hangen. Het is namelijk nog niet bekend wat voor type meter de slimme meter wordt of dat hij werkelijk zo slim is om ook de terug geleverde energie te registeren.

Laat uw zonnepanelen correct aansluiten op uw meterkast

Wanneer u niet zeker weet of uw meter geschikt is voor zonnepanelen kunt u contact met ons opnemen. Pebble Green Systems zorgt ervoor dat uw zonnepanelen door ervaren monteurs worden geïnstalleerd en correct worden aangesloten op uw meterkast. Wilt u meer weten hoe we te werk gaan om de zonnepanelen correct aan te sluiten op uw meterkast? Of hulp bij eigen installatie?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

omvormer-zonnepanelen-meterkast

Meer weten?

Jaap-vd-Sande
Onze adviseurs zijn u met plezier van dienst!